Lättlagad rödvinssås

Ingredienser

PORTIONER: ca 3 dl sås

  • 1 grovhackad schalottenlök
  • 1 skivad morot
  • 2 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 msk rårörsocker
  • 3/4 dl balsamvinäger
  • 4 1/2 dl rött vin
  • 3 msk konc. kalvfond
  • 1 1/2 tsk soja
  • 4 1/2 dl vatten
  • 2 tsk majsstärkelse
  • salt och peppar

En dag före festen

  1. Fräs schalottenlök och morot i smöret i en kastrull ca 3 minuter utan att det får färg. Tillsätt tomatpuré, låt fräsa ytterligare 1 minut.
  2. Strö över rårörsocker och låt det börja karamelliseras. Häll på balsamvinäger, låt koka utan lock till en sirapsliknande konsistens. 
  3. Häll på rött vin och koka utan lock till 1/3 av vätskan återstår ca 15 minuter.
  4. Tillsätt kalvfond, soja och vatten. Låt koka utan lock ca 10 minuter, eller tills hälften återstår. Sila såsen.
  5. Red såsen med majsstärkelse utrörd i vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt.

30 minuter före servering

  1. Häll såsen i en kastrull. Koka upp, varmhåll.
  2. Häll upp i såssnipa och servera till kyckling eller kött,