Sparrisrisotto

Fritt efter "Smaker i mitt hjärta" av jennie Walldén

4 portioner

Ingredienser

  • 4 dl avoriris
  • 4 finhackade bananschalottenlökar
  • 1 dl olivolja
  • 3 dl vitt vin
  • ca 1,5 liter varm hönsbuljong
  • 250 gr sparris, grön eller vit
  • 50 gr smör
  • 3 dl färskriven parmesan
  • salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Fräs löken i olivoljan utan att den tar färg. Tillsätt riset och låt det fråsa till det blir blankt och något transparent. Detta gör att riset suger åt sig buljongen och smakerna bättre.
     
  2. Tillsätt vinet och låt det ånga bort
     
  3. Låt buljongen puttra i en kastrull bredvid risotton. Buljongen måste vara varm annars avstannar tillagningen av riset. tillsätt cirka 2 dl av buljongen åt gången och rör sakta till allt absorberats innan ny buljong hälls på.Rör ofta så att den rätta krämigheten kommer fram.
     
  4. När risotton kokat i 15-17 minuter, tillsätt sparrisen och rör runt. låt koka i cirka 2-3 minuter till för grön sparris eller 5 minuter till för vit sparris. ta sedan bort kastrullen från plattan och tillsätt smör och parmesan. Rör väl och salta och peppra. Servera!

 

Tags: