Fläskfilé med pesto, parmesan och pinjenötter

Fläskfilé med pesto, parmesan och pinjenötter. En god bjudrätt i italiensk stil på fläskfilé gratinerad med pesto och riven parmesan samt rostade pinjenötter som kan serveras varm, ljummen eller kall till buffé och fest.
Helstekt fläskfilé toppad med pesto och pinjenötter. Du kan använda köpt färdig pesto eller gör egen pesto (blir godast).
Du kan förbereda fläskfilén dagen innan och steka och skiva upp den på serveringsfat och ha i kylen. Sedan gratinerar du den lite innan servering.
Istället för parmesan kan du ta grano padano som är en italiensk hårdost i samma stil dock billigare.
Vintips till fläskfilén blir ett rött vin från Italien ex. av Sangiovese från Chianti eller från Valpolicella.

8 port fläskfilé med pesto, parmesan och pinjen
Förberedelse: 25 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 45 min

Ingredienser:
1 kg fläskfilé
0,5 tsk salt
3 krm vitpeppar
3 msk smör
1 dl riven parmesanost eller grano padano
Garnering: 0,5 dl rostade pinjenötter
Några blad färsk basilika
Pesto: 1 dl köpt pesto eller egen enligt:
0,5 dl pinjenötter
1 kruka basilika (spara ev. några blad att garnera med)
2 klyftor vitlök
1 dl riven parmesanost eller grano padano
2 dl olivolja
1 tsk salt

Tillagning:
Sätt ugnen på 200 grader.
Putsa fläskfilén och skär bort senor och hinnor med en vass kniv.
Salt och peppra fläskfilén runt om.
Stek fläskfilén i smöret runt om i en het panna.
Lägg över fläskfilén i en ugnsform eller sätt in hela stekpannan om den tål ugn.
Stek filen i ca 20 minuter.
Ta ut den och slå in den i folie och låt den vila i en kvart.
Lägg den på en skärbräda och skär 1 cm skivor lite på snedden.
Lägg över fläskfiléskivorna på ett ugnsfast serveringsfat.
Hit kan du förbereda och ha fläskfilén i kylen.
Rosta pinjenötter i en stekpanna så att de får lite färg. Sätt åt sidan.
Bred över pesto samt riven parmesanost och gratinera fläskfilén i 250 grader i ca 5 minuter.
Garnera fläskfilén med rostade pinjenötter och grovhackad basilika och servera den.
Hemgjord pesto: Rosta pinjenötterna i en het stekpanna så att de får lite färg.
Lägg pinjenötter, basilikablad, riven parmesanost, vitlöksklyftor i en matberedare eller mixer och mixa till en röra.
Tillsätt lite olivolja i taget under mixning. Smaka av med salt och ev. lite vitpeppar. Peston är klar att användas.

Tags: