Marmeladrutor

Recept ur en bok och DN

Konsistensen på de här marmeladrutorna liknar den på klassikern gröna marmeladkulor, och även den sockriga känslan är densamma. Dessa har dock en syrligare och lite friskare smak av svarta vinbär. Man kan byta vinbären mot hallon, björnbär, lingon eller andra bär eller också göra marmeladrutorna med pressad citron eller apelsin.

Portioner: Blir ca 20 st
5 dl svarta vinbär
1 dl vatten
3 dl syltsocker
till garnering:
strösocker

1. Koka vinbär och vatten tills vinbären mjuknar och spricker. Sila bärmassan genom en finmaskig stålsil ner i en ren kastrull. Pressa ur all vätska som bara går med en sked.

2. Koka upp vätskan tillsammans med syltsockret och låt koka i cirka 20 minuter eller tills smeten blir seg och lite glansig och fastnar i en hinna på kanterna.

3. Häll upp smeten i en liten fyrkantig form klädd med bakplåtspapper och låt stelna. Skär eller klipp i rutor och rulla i strösocker.

Image: