Ugnsbakad Picanha

Picanha är en riktigt trevlig styckdetalj som man med fördel kan laga till ett större sällskap.

Nu senast lagade vi 5 st bitar á cirka 600 gr som middag till vår senaste vinprovning.

Receptet och tillagningen är i grunden mycket enkel.
Picanha har en härlig tjock fettkappa kvar och kan liknas vid vår rostbiff med fettkappa.
För att köttet ska bli så mört som möjligt ska det tillagas medium-rare, vi lagar det till 58 grader och sedan får det vila ganska lång stund, typ 20 minuter.
Men det viktigaste är nog att man ska skära upp det åt ”fel” håll, mot muskelfibrerna och på längden.
Skär gärna ett rutmönster i fettkappan, det ser snyggt och proffsigt ut under själva tillagningen. 

Lägg en rejäl klick smör i en panna och lägg ner köttet med fettkappan neråt.

Salta, peppra och strö eventuellt på lite torkad grovmalen chili.

Bryn den runt om.

Sätt i en termometer och skjutsa in den i ugnen.

Nu senast körde vi på ungefär 75 grader för att den skulle få god tid på sig att bakas i ugnen, våra 600 grams bitar tog cirka 3 timmar.

När köttet har vilat så skar vi upp det i tunna skivor, typ 5 mm.

Servera med klyftpotatis som kryddats med salt, peppar och färska örter.
Och gärna två goda såser, en Bearnaise och en Rödvinssås till exempel.

Image: